Energiebehoefte kat

Energiebehoefte kat

Het natuurlijke gedrag van de kat bestaat uit jagen, slapen, spelen, eten en lichaamsverzorging. Voor het welzijn van je kat is het belangrijk dat je rekening houdt met deze natuurlijke behoeften. Allereerst omdat dit gedrag het energieverbruik van je kat bevordert, daarnaast beperkt het stress bij je kat. Een kat kan stress uiten door meer te eten en zo overgewicht te ontwikkelen.

Jagen
Jagen is een belangrijk onderdeel van het natuurlijke gedrag van de kat.

Slapen
Huiskatten slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per dag. Het is daarom belangrijk dat je kat de mogelijkheid heeft zich terug te trekken en te verschuilen. Belangrijke voorwaarden voor een goede slaapgelegenheid zijn privacy, warmte en een verhoogde plek.

Spelen
Spelen is een belangrijke activiteit voor de huiskat. Dit geldt niet alleen voor jonge katten onderling om het jachtgedrag te oefenen, ook volwassen katten hebben behoefte aan spelen met hun eigenaar. Spelen stimuleert het jachtgedrag van katten en versterkt de band tussen eigenaar en kat.

Eten
Katten moeten zich in de natuur inspannen (jagen) om aan eten te komen. Daarnaast is het een natuurlijke behoefte van de kat om gedurende de hele dag regelmatig kleine beetjes te kunnen eten. Eten heeft voor de kat geen sociale functie. In tegenstelling tot spelen met je kat, beïnvloedt het geven van voeding de relatie met je kat niet.

Verzorging
Verzorging of wassen kost je kat veel tijd en energie. In tegenstelling tot eten, kan wassen een sociale betekenis hebben doordat katten ook elkaar wassen. Overmatige vachtverzorging is ook een voorbeeld van een reactie op stress.